Seyir Sonrası Teknenin ve Yelkenlerin Bakımı

Seyir Sonrası Teknenin ve Yelkenlerin Bakımı

Yelken ve teknenin eskimesine neden olan faktörler tuz- güneş- rüzgardır. Seyir sonrası teknenin ve yelkenlerin bakımı yapılması şarttır.

Denizde kullanılan her şey gerekli şekilde korunmadığında tuzlu su, güneş ve rüzgarın etkilerine maruz kalır ve hızlı bir şekilde yıpranır. Yelkenler de teknede en çok kullanılan ve yıpratıcı faktörlere en çok maruz kalan malzemeler olduklarından korunmaları için özel bir çaba gerekir. Deniz suyu ve hava şartlarının yıpratıcı etkileri tekneni kendisi, yelken yaparken kullanılacak elbiseler gibi diğer malzemelerin de yıpranmasına neden olur. Yelkenlerin bu etkilerden korunması daha detaylı bir konudur. Ama genel olarak malzemelerin kullanıldıktan sonra tatlı suyla yıkanması kullanılmadığı zaman kuru ve dış etkilere kapalı bir yerde tutulması genel kurallardır.

 

Yelkenin Bakımı ve Diğer Donanımların Bakımı

Yelkenlerin bakımı yelkenleri uzun süre kullanmak istiyorsak çok önemlidir. Yelkenler, özellikle yarış teknelerinde kullanılan kevlar gibi malzemelerden yapılan performans yelkenleri hem daha çabuk yıpranır, hem de çok pahalıdır. İnce liflerin çabuk yıpranması ve yelken  üzerinde kırıkların meydana gelmesi yelkenin ömrünü azaltan en büyük etkenlerdir.

Yelkenlerin sadece seyir sonrası bakımı değil, aynı zamanda seyir esnasındaki bakımı da kullanılan yelkenin ömrünü uzatmada önemli bir faktördür. Örneğin seyir esnasında yelkenlerde oluşan yapraklama dediğimiz olay, yani yelkenlerin bir bayrak gibi pırpırlanması. Yelkenler bu salınım sırasında kırılmaya uğrar ve yelken kumaşı özelliğini yitirmeye başlar. Yapraklanan bir yelken, yelken üzerinde gözle görülmeyen şekilde kırılmalara sebep olur ve bu kırılmalar sonucunda, yelken kumaşını formunu ve sertliğini kaybeder. Sertliğini kaybederek yumuşayan bir yelken, esneme katsayısı artacağı için formunu kaybeder. Bu sebeple yapraklamayı minimum derece tutmak, yelken kumaşı sağlığı için doğrudan orantılıdır.

Yelkenler eğer seyir esnasında ıslanmışsa tatlı suyla yıkayıp kurutmamız gerekecektir. Yelkenlerin doğru katlanıp torbalanması da yelkenlerin ömrünü uzatacaktır. Eğer yelkenler teknenin üzerinde kalacaksa üzerleri mutlaka yelken örtüsü ile örtülmelidir. Bazı gezi teknelerinde ön yelken baş ıstralya üzerine ‘furling sistemi’ ile sarılıdır. Böyle yelkenlerde yelken sarılı olduğunda tamamını örtecek şekilde bir koruyucu bant bulunmaktadır.

Yelkenler harici diğer donanım ve kullanılan malzemeler de aynı etkiye maruz kalırlar. Bu malzemelerin uzun süre kullanılmasını istiyorsak bunların korunmasında da maksimum dikkati göstermeliyiz.

 

Bir cevap yazın