Pupada Ayıbacağı Yapmak

Pupada ayıbacağı yapmak; bir yelkenli teknede seyir yaparken rüzgar teknenin tam olarak kıç tarafından geldiğinde, anayelken cenovanın rüzgarını keser ve onu işlevsiz duruma sokar. Cenovanın tekrar rüzgar almasını sağlamak için, ters kontraya basılır. Bu sayede teknede rüzgar alan yelken alanı artacağından tekne süratini arttırmış olur. Bu duruma ayıbacağı seyri deriz. Fakat ayıbacağı seyri çok dikkat gerektiren ve açının doğru tutturulması gereken bir seyirdir. Eğer teknenin rüzgara olan açısı düşerse, cenova tersten dolmaya başlayarak söner. Teknenin rüzgara olan açısı büyür ise istemsiz kavançalara sebebiyet verebilir.

Cenova ve flok ile ilgili bir diğer seyir ise “AYI BACAĞI” metodudur. Pupa giden bir teknede, flok özellikle ana yelkenin ön tarafında yer alır ve ana yelken floka göre çok daha büyük olduğundan, flok rüzgarsız kalır. Bu durum teknenin hızını düşürür. Pupada ayıbacağı yapmak da bu durumu atlatmak için yapılan bir tekniktir. 

Bu teknikte, flok(cenova)  ve ana yelken; biri iskele, diğeri sancak tarafta yani teknenin zıt yönlerinde tutularak, floğun(cenova) rahatça rüzgar almasını sağlar. Bu sayede tekneyi ileri götürücü kuvvetin etki ettiği alan mümkün olduğunca büyük olması sağlanılarak, olağanca süratlenebilir.

Pupa seyri, rüzgarın tam arkadan geldiği seyir tipidir. Yelkenler mümkün olduğunca boşlanmalı, kavislendirilmelidir. Ekip üyeleri de iskele ve sancağa dengeli olarak oturmalıdır. Rüzgar arkadan geldiği sürece, teknenin başı suya gömüleceğinden, ekibin arka tarafa yaklaşması hız üzerinde olumlu etki edecektir.

 

Bir cevap yazın