Geri Dönüşüm

Geri Dönüşüm

Geri dönüşüm ülkemizde daha yeni hız kazanmaya başlamış olsa bile, birçok noktada geri dönüşüm noktası bulabilirsiniz. O yüzden ayırabileceğiniz plastiklerinizi (soda şişeleri, su pet şişeleri vs.), metallerinizi (konserve kutuları, kutu sodalar, kutu biralar) ve camları (bira ve rakı şişeleri) lütfen geri dönüşümle hem ekonomiye hem de doğaya kazandırın.

Atık yönetimi konusu çevreyi, halk sağlığını, güvenliği ve ekonomiyi kapsayan küresel olarak kontrol altına alınması gereken önemli bir konudur. Plastik gibi çöpler sadece kıyı şeritlerinin doğal güzelliğini mahvetmekle kalmaz, aynı zamanda teknelerin pervanelerine takılabilir, motorların soğutma sistemlerini tıkayabilir.

Denizlerdeki atıklar ve sahillerdeki çöpler çok ciddi problemleri beraberinde getirir. Balıklar, yunuslar, balinalar ve deniz kuşları gibi birçok deniz canlısı, çoğunlukla plastikleri yiyecek zannederek yemeye çalışmaktadır. Yaygın olarak bulunan maddeler sigara izmaritleri, plastik şişeler, plastik torbalar, atık ağlar, köpükler, şişe kapakları, balık tutma hatları ve diğer çöplerdir.

Şişeler, teneke kutular, olta takımları, plastik torbalar ve benzer atıklar kuşları ve diğer canlıları tuzağa düşürebilir, vücutlarında yaralar açabilir veya öldürebilir.

Kuşlar ve diğer bazı canlılar yavrularını da bu atıklarla beslemeye çalışırlar. Bu durumda sonuç aynıdır, boğulma veya zehirlenme…

Geri dönüşüm için ne yapabilirim?

  • Atmanız gereken ambalaj miktarını azaltmak için ürünleri büyük boy ambalajlarda toplu olarak alın.
  • Geri dönüşüm için en iyi yöntem, götürdüklerinizi geri getirmektir. Bir adım daha ileri giderek daha az düşünceli insanların geride bıraktıkları çöpleri de toplayıp getirebilirsiniz.
  • Altıklarınızı teknenize koymadan önce mümkün olduğunca ürünleri ambalajlarından çıkarın.
  • Deniz ve hava koşulları sertleşiyorsa güvertedeki malzemeleri güvence altına alın böylece denize düşüp kaybolmazlar.
  • Çöp kutuları ve uygun atık atma noktaları birçok bölgede mevcut olmayabilir. Seyir planlamanızı ve depolamanızı yaparken bunu göz ardı etmeyin.
  • Çöplerin atılmasına, denize uçmasına izin vermeyin.
  • Eğer denize çöp uçarsa, geri getirmek için çaba gösterin. Sigara izmaritlerini denize atmayın. Kapalı bir kutuya yerleştirin ve karaya ulaştığınızda uygun yerlere atın.
  • Azaltın, tekrar kullanın, geri dönüştürün.

Eğer marinalarda geri dönüşüm noktalarına rastlamadıysanız sorun soruşturun ve o marinaya da bir geri dönüşüm noktası kazandırmak için girişimde bulunun.

 

Bir cevap yazın