Balon Yelken ve Donatılması

Balon Yelken ve Donatılması

  • Post author:
  • Post category:Balon
  • Post comments:0 Yorum

Simetrik Balon Yelken

Simetrik balon yelken ikiz kenar üçgen şeklindedir. 1 mandar ve 2 iskota köşesi bulunur. Rüzgar üstü iskota köşesi balon gönderiyle sabitlenir. Simetrik balon yelken apaz – pupa arası seyirlerde kullanılır.

Balonun Ellenmesi

Balon basılmadan önce düzgün açılması için ‘ellenmelidir’. Balonun uzun kenarlarından birini ellememiz yeterlidir. Mandar veya iskota köşesi elde tutularak uzun kenar takip edilir ve diğer kenara ulaşılır. Mandar köşesi ortada kalacak şekilde köşeler birleştirilip torbalanır. Cırtları yapıştırılıp direk dibine torbasıyla bağlanır.

Balon İskotaları ve Mandarı  

Balon pupa seyrinde, ana yelkenin ön tarafında kalan rüzgarsız alanda basılıp, indirilmelidir ve bu nedenle rüzgar altına donatılmalıdır. Rüzgar altımız iskele olduğu zaman balon mandarımız baş ıstralyanın iskele tarafında olmalıdır. Balon iskotaları balonu her zaman teknenin kıçından çekmelidirler. Donatılmış iskotalar ellenmiş balona izbarco ile bağlanır, ardından flok (cenova) iskotalarının balon iskotaları ile çapariz olup olmadığı kontrol edilir. Balon iskotaları flok iskotalarının altında olmalı, fakat balon mandarı flok iskotasının dışında kalmalı.

Balon Gönderi 

Gönder “U” şeklinde tutularak alt baskı ve üst baskı bağlanır. Gönderin uçlarındaki ağız kısımlarının yukarı bakması gönderi kavança ettirirken bize kolaylık sağlayacaktır. Gönderin ucuna rüzgar üstü balon iskotası takılarak gönder ileri doğru itilir ve gönderin diğer ucu direk dibindeki mapaya takılır. Ardından gönder yukarı kaldırılarak direğe dik hale getirilir.

Balonun Basılması

Balon  pupa  seyrinde iken, ana  yelkenin  ön  tarafında kalan rüzgarsız alanda basılır. Balon basılmadan önce rüzgar üstü balon iskotasının boşu alınarak iskota köşesinin göndere dayanması sağlanır ve direk dibinden basılır. Balon tepeye ulaştığından rüzgar üstü biraz daha çekilerek balon doldurulur.

Balon Yelkenin Trimi

  1. Balon gönderi teknenin üzerindeki zahiri rüzgara dik açıda olmalıdır.
  2. Tekne sabit rotaya giderken r.a iskota balon yapraklayana kadar boşlanıp, alınmalıdır.
  3. Balon iskota köşesi yükseklikleri eşit olmalıdır.
  4. Tekne rüzgara göre kullanılıyorsa,dümencinin baktığı yelken flok değil balondur.
  5. Seyir değiştirildiğinde önce rüzgar üstü iskota ve gönder daha sonra rüzgar altı iskota trim edilir.
  6. Apaz seyirde gönder asla baş ıstralyaya değmemelidir.

Bir cevap yazın