Balık Tutmak

Balık Tutmak

Son yıllarda dünya üzerinde avlanan balıkların 3’te 1’i çöpe gidiyor. Eğer gereğinden fazla balık tutmak ve avlanan balıkların israfı bu hızda devam ederse, maalesef gelecek yıllarda Afrikanın ihtiyaç duyduğu balığı tamamıyla dışarıdan ithal etmesi gibi bir durumu ortaya çıkacak. Ve maalesef böyle bir zaman da insanlar bunu spor olarak yapıyor ve yeni nesillerin ileride bir takım sıkıntılar çekmesine sebebiyet veriyor.

Bu gün dünya okyanuslarının %35 ’inde aşırı balık tutma yani aşırı avlanma yapılıyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü  olan FAO tarafından balık tutma konusunda yayınlanan bir raporda, gıda amaçlı yakalanan balıkların %35’inin tüketilmediği açıklandı. Bu durum, halkı balıkçılıkla geçimini sağlayan bölgeleri olumsuz bir şekilde etkiliyor.

FAO Balıkçılık ve Su Ürünleri departmanı direktörü olan Manuel Barange balık tutma konusunda; “Deniz kaynakları üzerinde çok fazla baskı var. Balıkçılık yapılan bölgelerin durumunun iyileşmesi için devlet yönetimlerinin elini taşın altına koyması gerekiyor” dedi. Manuel Barange sözleriyle, aşırı balık tutmak bu denli devam ettirilirse Afrikanın balık – yem tedarik eksikliğine bağlı olarak balık ithal etmek zorunda kalacağını, açık ve net bir şekilde vurguladı.

Eğer mümkünse balık tutmak yerine, dünyada bu denli bir balık israfı varken balık tutmak yerine yerel balıkçılardan alışveriş edin, böylelikle ekonomiye destek vermiş olursunuz. Ayrıca yemeyeceğiniz balıkların canını yakmamış, daha da önemlisi öldürmemiş olursunuz. (Ayrıca bir olta teknenin güvertesinde nasıl bir tehlike oluşturduğunu anlatmaya gerek yok herhalde.)

 

balık tutmak

 

Balıklar Neden Yenmiyor? Neden İsraf Ediyoruz?

Gereksiz balık tutmak ve bunun sonucu olan balık israfı sorununun kökü yine insan hatasına dayanıyor. Tutulan balıkların yeteri kadar soğutulmaması bu israfın başlıca sebebidir. Aşırı balık tutmak ve yetersiz soğutma, tutulan balıkların insan tüketimi için uygun olmayan şekilde çürümesine sebebiyet veriyor.

Bunların berberinde bazı balık türleri çok küçükken tutulduğu için tüketici tarafından alınmıyor, bazı balıklar ise tercih edilmiyor. Ne yazık ki bu tercih edilmeyen balıkların da sonu çöp konteynırları oluyor.

 

Tüketimde Rekor!

FAO tarafından yayınlanan raporda, aynı zamanda küresel balık tüketim miktarının da rekor seviyede olduğu yazıyor. Aynı zamanda, tüketim amacıyla yakalanan balıkların 3’te 1’i israf ediliyor.

Son zaman larda küresel balık tüketimindeki bu yükselmenin en önemli nedenlerinden biri su ürünleri, yani balık çiftlikleridir. Ülkemiz de de bulunan ve dünyanın çoğu ülkesinde balık çiftlikleri bulunurken, bu uygulamaları düzenleyen yasalar ve kurallar maalesef yeterli değil. Bu durum da ister istemez israfa sebebiyet verebiliyor.

Son olarak eğer balık illaki tutacaksanız, balık avlama yöntemleri olarak olta ile avlanın. Ağ sererek balık tutması size olta ile tutmaktan çok daha zekice gelebilir, fakat tutacağınız her iki balıktan biri ziyan olacaktır. Eğer olta koparsa dalıp çıkarın, kimse kayalardan sizin olta ve misinalarınızı temizlemesin. Ve lütfen balık tutacağınız zaman bunu bir spor amaçlı yapmayın. Çünkü balik tutmak bir spor değildir.

Deniz Yıldızı ve Kabukları Toplamak

Mümkünse en asgari ve uygun miktarda toplayın ve hiçbir zaman hiçbir deniz canlısı (deniz yıldızları, kabuklular, mercanlar…) süs için öldürülmeyi hak etmiyor bunu da unutmayın.

Bir cevap yazın