Telsizle Nasıl Görüşme Yapılır ?

Telsizle Nasıl Görüşme Yapılır ?

Telsizle Nasıl Görüşme Yapılır ?

Telsizle haberleşme, denizcilikte en çok kullanılan yöntemdir. Çoğunlukla VHF frekansı üzerinden sinyal gönderilerek haberleşme sağlanır. Telsiz kullanımın genel kullanımı ve adabı vardır. Bunların tekne sahipleri veya kaptanlar tarafından net bir şekilde biliniyor olması gerekir.

  • Çağrı yapılmadan önce 16. Kanal 2dk süreyle dinlenmeli. Herhangi bir tehlike, pan pan ve emniyet çağrısı olmadığı anlaşılmalı.
  • Çağrılar 1 dakikadan daha uzun olmamalı
  • Eğer çağrıya cevap alınmaz ise, tekrarlamak için en az 2 dakika beklenir.
  • Çağrı en fazla 3 kez tekrarlanır
  • Çağrının 3. tekrarından sonra en az 5 dakika beklenir.

Yelkenli tekneler için haberleşme kanalları kanal 72 ve 732tür.

Haberleşmenin Öncelik Sırası:

  1. Emniyet Haberleşmesi – SECURITE
  2. Acelelik Haberleşmesi – PAN PAN
  3. Tehlike Haberleşmesi – MAYDAY
  4. Yön Bulma Haberleşmesi

Özellikle telsizle haberleşme yaparken karışıklığı önlemek için kullanılır. Çağrı işareti, servis kısaltmaları ve kelimelerin hecelenmesi gerektiğinde kullanılır.

Yelkenli teknelerde ülke bayrağı kıç ıstralyada bulunur.

Mesela;

MARTI yatının adını, telsizle kıyıya bildirirken, kodlama biçimimiz şu şekilde olmalı:

Mike – Alpha – Romeo – Tango – India (uluslararası kod)

Merih – Aydın – Reis – Turgut – İstif (ulusal kod)

Telsizle haberleşme yaparken en önemli husus net ve anlaşılır olmak alınmalıdır. Telsizle haberleşme, mikrofonun üzerinde bulunan veya el cihazının yanındaki mandala basılarak başlar ve görüşme tamamlandığında mandalın bırakılmasıyla sona erer. Daha sonra karşı taraf dinlenir.

Telsizin Tarihçesi

Radyo ışınlarının varlığı ilk olarak 1864 yılında James Cemlerk Maxwell tarafından teoretik olarak söylenmiş ve 1888 yılında Heinrich Hertz tarafından deneysel olarak onaylanmıştır. İlk telsiz bağlantısı 1896 yılında ünlü bilim adamı Guglielmo Marconi tarafından gerçekleştirilmiştir. Marconi bunu gerçekleştirmek için, radyo ışınlarının varlığını kanıtlayan Heinrich Hertz tarafından yapılan, bir telsiz vericisi ve alıcısı, anten telleri ve elekro manyetik dalgalar için bir göstergeç kullanmıştır. II. Dünya Savaşı’ndan günümüze, Erich Zepler tarafından geliştirilen telsiz tasarım tekniği kullanılmaktadır.

Telsizle haberleşme imkanı sunan alıcı-verici bir radyo. Kabloya ihtiyaç duymadan, radyo sinyalleri ile haberleşme yapılmasına imkân veren cihazlardır. Normal radyo alıcılarından farkı, cihazın aynı zamanda yayın yapma kapasitesine sahip olmasıdır. Bu nedenle bazı dillerde “iki yönlü radyo” olarak adlandırılır.

 

 

Telsizle haberleşme

Deniz üzerinde en yaygın iletişim VHF (very high frequency) telsizle çok yüksek frekanslarda yapılır. Yüksek frekansların 156-162Mhz aralığı deniz iletişimi için ayrılmıştır.

Deniz iletişimi için 01-28 ve 60-88 (75-76 dahil değil) aralıkları olmak üzere toplam 55 kanal ayrılmıştır. Bu kanallar:

  • 06€ Yardım-Arama Kurtarma
  • 08€ Sahil Güvenlik
  • 09/10/77€ Balıkçı tekneleri
  • 13€ Seyir Güvenliği İletişimi
  • 15/17€ Gemi içi haberleşme(1 watt çıkış)
  • 16€ Acil Durum(25 watt çıkış/zorunlu dinleme)
  • 67€ Meteoroloji(Saat başından 5dk önce, 10dk sonra arası haberleşme yasaktır)
  • 68/71/74€ Gemi Acenteleri(1 watt çıkış)
  • 69€ Tersane Onarım
  • 70€ DSC tekniği kullanılarak yapılan çağrılar(sesli kullanıma kapalı)
  • 72/73€ Yatlar ve Marinalar(1 watt çıkış)
  • 75/76€ 16’yı koruma bandı. (iletişim yasaktır)

Telsiz ile iletişime geçebilen noktalara istasyon denir. Telsiz bulunduran her tekne başlı başına bir istasyon olduğu gibi, buna ek olarak kıyı istasyonları da vardır. Her istasyon, kullanım ihtiyacına göre belirli bir çıkış gücüne sahiptir.

Marinalar 1 watt çıkış€2 mil iletişim mesafesi

Tekne içi iletişim(büyük gemilerde) 1 watt çıkış€2 mil iletişim mesafesi Tekne telsizi 25 watt çıkış€20-25 mil iletişim mesafesi

Kıyı telsizi 50 watt çıkış€ 40-50 mil iletişim mesafesi

Bütün tekneler normal şartlarda 16 numaralı kanalı dinlemek zorundadır. Ancak başka kanallarda iletişim halindeyken 16’yı dinlemek imkansızdır. Bunun için Dual Watch diye bir sistem var. Bir tekne aynı anda kendi belirlediği bir kanalı ve 16’yı dinleyebilir. Dual Watch olmayan tekneler başka kanalda işleri bittikten sonra yine 16’ya dönmelidirler.

Duplex ve Simplex sistemler: Bazı kanallarda iletişim aynı anda olamaz. İki istasyon da aynı frekansı kullanır. Bu kanallar Simplex’tir. Bazı kanallarda ise iletişim iki farklı frekansta yürür. Bu sayede diğer istasyona konuşurken aynı zamanda onun konuşması dinlenebilir. Bu kanallara da Duplex denir.

Volume: Sesin şiddetini ayarlar

Squelch: İşaret seviyesini ayarlar. Squelch’i açtıkça gönderilen işareti daha kolay alırsınız. İletişimin güç olduğu durumlarda squelch açılır. Ancak squelch’in fazla açık olması çok cızırtı yapar. İhtiyaç olmadığı durumlarda squelch biraz kısılıp cızırtı yapmayacak şekilde açık olmalıdır.

Telsiz ile iletişim halinde iken:

  • Gemi kaptanının veya telsiz operatörünün izni olmadan haberleşmek,
  • Teknedeki Telsiz-Telefon’un yetkisiz kişilerce kullanılması,
  • Yanıltıcı tehlike mesajları yayınlamak,
  • Kendi gemi adını veya çağrı işaretini vermeden başka bir istasyonu çağırmak,
  • Sahte gemi adı veya çağrı işareti kullanmak veya bunların yerine müsaade edilmeyen tanıtım sinyalleri kullanmak, Tehlike, Aciliyet ve Emniyet haberleşme trafiği son bulmadan telsiz-telefon haberleşmesini kesmek veya kıyı veya gemi istasyonunun haberleşme talebi sürdüğü halde haberleşmeyi bitirmek, Olağan haberleşme amacıyla, daha önce kurulmuş bir iletişimi kesmek,
  • Gereksiz yayın yapmak veya benzer sinyaller göndermek,
  • Ahlaka aykırı, hakaret nitelikli mesajlar yayınlamak, Müzik yayınlamak,
  • Rastlantı sonucu alınan bilgileri yayınlamak, haberleşme gizliliğini ihlal etmek, Uluslararası VHF haberleşmesine tahsis edilmiş 55 kanalın dışında kanallarda haberleşmek yasaktır. VHF telsiz ile iletişimde öncelik sırası tehlike mesajlarına aittir, bundan sonra sırasıyla aciliyet mesajları, emniyet mesajları ve olağan mesajlar önem taşır. Bütün telsiz kullanıcılarından bu öncelik sırasına uymaları beklenir.

Telsizle olağan bir haberleşme şöyle yapılır.

Aisha Teknesi                                                                                                                        Hadar Teknesi

Hadar Hadar burası Aisha                                                                                                 Aisha burası Hadar sizi dinliyoruz

Konuşma yapılır                                                                                                                 Konuşma yapılır

 

Konuşma bitirilirken anlaşıldı, tamam gibi sözcükler kullanılır.

Acil olmayan konuşmalar için 16. kanalı meşgul etmemek gerekir. Bu durumda çağrı yapan istasyon başka bir kanala geçmeyi teklif eder ve iletişim oradan sürdürülür. İletişim tamamlanıldıktan sonra istasyonlar 16. kanalı dinlemeye devam ederler.

Denizde telsizden güvenlik önceliklerine 3  tip çağrı yapılabilir:

  • Tehlike Çağrısı
  • Aciliyet Çağrısı
  • Emniyet Çağrısı

Bir cevap yazın