Hangi Yelken Önce Açılmalı veya Basılmalı

Hangi Yelken Önce Açılmalı veya Basılmalı

Hangi Yelken Önce Açılmalı veya Basılmalı?

Yola çıkmadan önce kendinize şu soruları sormanızda fayda var;

  1. Dışarı çıkış amacınız ?
    1. Eğlence amaçlı dışarı çıkıp geri mi döneceksiniz ?
    2. Bir yere gitme hedefiniz var ve oraya gitmek mi istiyorsunuz ?
  2. Hava durumu nasıl ?  Rüzgarın yönü ve şiddeti ne ?
  3. Eğer bir yere gitme hedefiniz varsa yapacağınız yol kaç mil ?
  4. Bu rota üzerinde yol yaparken tahmini olarak rüzgarı hangi yönden alacaksınız ?

Orta ve Uzun Yol Seyri

Aşağıdaki açıklamalar bir yere gitme hedefiniz varsa ve uzun yol yapacaksanız geçerlidir.

Bazı kitaplarda İlk olarak ana yelken basılır yazsa da. Genelde tecrübeli denizciler marinadan veya demiri aldıktan sonra gidecekleri hedefe yani rotaya dönerler.  Bu durumda karşılaşabileceğiniz 4 durum var bunlar;

Rüzgar 0-30 Dereceden Geliyorsa

Eğer rüzgar baştan geliyorsa yani 0-30 derece açıyla geliyorsa ve gideceğimiz yol uzunsa iki seçeneğiniz var;

  1. Hiç yelken açmadan motor ile hedefimize gitmeye çalışırız. (Örneğin İstanbul dan Bozca adaya gideceksiniz ve en az 120 dm deniz mili mesafeniz var ortalama hızınızda 6 knot ise sizin bu yolu almanız en az 20 saat yapar.  Eğer bu yolu tramola ata ata almak isteseniz bu yol en az 250 dm olur.  Buda bu yolu en az 45 saatte almanız anlamına gelir.  Bu durum bazı denizciler için problem olmasa da pek çok insan için yıpratıcı ve yorucu olur. Düşünebiliyor musunuz 45 saat hiç durmadan tramola atmak…)
  2. Eğer rüzgar ve dalga fazla ise.  Rüzgarı ve dalgayı büyük baştan alınacağı için bekleyip daha sonra yola çıkmakta fayda var.

Rüzgar 40-45 Dereceden Geliyorsa

Eğer rüzgar 40-45 dereceden geliyorsa yelkenleri basıp yolumuza devam edebiliriz arada bir kaç tramola atmakta yolculuğu daha çekici yapar.  Ben şahsen ilk önce genevo yelkeni basarım.  Daha sonra rüzgarın şiddetine ve teknenin yatışına göre ana yelkeni ne kadar açacağıma karar veririm.

Rüzgar 50-120 Dereceden Geliyorsa

Eğer rüzgar 50-120 dereceden geliyorsa yelkenler basılır.  Ben şahsen ilk önce genevo yelkeni basarım.  Daha sonra rüzgarın şiddetine ve teknenin yatışına göre ana yelkeni ne kadar açacağıma karar veririm.

Rüzgar 130-180 Dereceden Geliyorsa

Eğer rüzgar 130-180 dereceden geliyorsa hiç ana yelkeni açmam ve sadece genovayı veya rüzgarın durumuna göre balon yelkeni basar giderim.  Bununda ana sebebi  ana yelkeni bastığımda genovanın rüzgarını kesmesi bunun yanında ana yelkeni bastığımız zaman özellikle uzun yolda rüzgarın yönü değiştiği zaman kontrolsüz kavançadan kaçınmak için (Her ne kadar kontrolsüz kavançayı engelleyebilecek tedbirleri alabilsekte ben şahsen tercih etmem hele teknede dikkatsiz birileri varsa unutmayın teknedeki insanların sorumluluğu sizde ve olası tüm risklerden uzak durmanızda fayda var)

Bir cevap yazın