Mandar Halatları Seçilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mandar Halatları Seçilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mandar halatları bir teknenin can damarlarıdır ve bu halatları seçerken çok dikkatli ve titiz olunmalıdır. Mandar halatları esnek olmamalıdır ve yük altında uzamamalıdır. Diğer bir deyişle, mandar halatlarını alırken spectra halatlar alınmamalıdır.  Bildiğiniz gibi spectra halatlar esnek halatlardır ve yük altında uzarlar. Mandar halatların uzaması demek, siz seyir halinde iken rüzgar arttıkça yelkenlerin yavaş yavaş aşağıya gelmesi demektir.  Böyle bir durumda sizin bütün seyir ayarınızı veya trimlerinizin bozulması anlamına gelir.

Teknelerin boyutlarına göre değişmesine rağmen, mandarlar alınırken orjinal halatların kalınlıklar örnek alınarak satın alınmalıdır. Orjinal halatlar mevcut değil ise piyano kilit ve makaralara göre satın alınmalıdır.

En Önemli Nokta;

Mandar halatlarında dikkat edilecek en önemli nokta ise mandarların açık olan ucu asla ve asla düğüm atılarak kapatılmaz! Bunun sebebi çok basittir; özellikle sert havalarda teknenin rüzgara karşı girdiği bazı zorlayıcı durumlarda eğer ekibin güvenliği tehlikeye düşüyorsa yelkenler feda edilip suya bırakılabilir.  Eğer mandarın açık olması gereken ucunda bir düğüm varsa mandar halatları serbestçe yuvasında çıkamaz ve bu acil durum kurtarılamaz, tekne ve ekip büyük riske girer.

Bir cevap yazın