Yat ve Yatçılık Terimi

Yat ve Yatçılık Terimi

Yat ve yatçılık terimi Felemenk dilinden gelen ve izlemek, kovalamak anlamına gelen jaghen kelimesinden gelir. 16. yy.’ın sonundan itibaren jaght kelimesi ticaret, gezi veya askeri amaçla ile kullanılan hafif hızlı tekne anlamında kullanılmıştır.

Gezi yelkenciliği kavramının Hollanda kökenli olduğu söylenebilir. Çünkü Hollanda  16 ve 17.  yy.’da dünyanın lider denizci ülkesidir. Büyük okyanus filosu Avrupa’nın en zengin ekonomisini destekliyordu ve ticari bağlantıları Afrika, Hindistan ve Uzakdoğu’ya kadar uzanıyordu. İlk yatlar arada sırada gezi amaçlı kullanılıyorlardı ki bu durum Hollanda’nın sığ sularına karşı çok elverişli  ve pratik bir çözümdür.

ilk yat kulübü Britanya’dan

Hollandalıların ulaşım deniz taşımacılığı konusunda üstünlüğünü gören İngiliz Kralı 2.Charles’ın teşvikiyle Britanyalılar da yat yapımcılığı konusunda oldukça ilerlediler. Bunun sonucu olarak, ilk yat kulübü Britanya’da kuruldu.

Yatçılığın daha çok Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde gelişmiştir. Bu bölgelerdeki eski medeniyetlerin bıraktığı arkeolojik zenginlikler, yat turizminin direk olarak bu bölgelerde ön plana çıkmasına olanak sağlamıştır. Turizm amaçlı yelkencilik XIX. yüzyılda doğmuş ve tarihte ilk yelken kulüpleri  XX. yüzyılda kurulmuştur.

Türkiye’de ise yat yapımı ve yatçılık yüzlerce yıl eskiye uzanmaktadır. Günümüzde ahşap tekne ve yatlar, motorlu veya yelkenli olarak imal edilmektedir. Son zamanlarda mavi turda yaşanan büyük ilgi ve diğer ülkelerden gelen yoğun tekne talebi karşısında, Türk yat imalatı altın çağını yaşamaktadır.
Günümüzde yatlara karşı ve özellikle mega yatlara karşı büyük bir ilgi patlaması yaşanmaktadır. Bu talep artışından Türkiyet yat tersaneleri de oldukça yararlanmakta ve yat imalatında dünyanın sayılı ülkeleri arasına girmekteyiz.  Üç tarafı denizlerle çevrili cennet ülkemizdeki güzellikleri görmek için, Ege ve Akdeniz sahillerimize yabancı bayraklı birçok yat gelmektedir. Biz bu sayede yatçılığımız geliştirmek için olağanca çaba harcıyoruz.

Bir cevap yazın