Teknede Benzin veya Mazot Alımı ve Yağ Değişimi

Teknede Benzin veya Mazot Alımı ve Yağ Değişimi

Teknede benzin veya mazot alırken belli kurallara  uymak gerekir. Evet marin dizellerini ısıtmak gerekir, ancak 15-30dk ısıtmak ve 10-20dk soğutmak yeterli olacaktır. Daha fazla süreli motoru rölantide çalıştırmak karbon emisyon gazlarını gereksiz derecede arttırır. Daha da önemlisi, her motorun verimli çalıştığı bir optimum değer (devir) vardır.  Bunun üzerine çıkmak teknenin süratini değil, motorun hasarını ve atmosfere çıkan sera gazlarını arttırır! O yüzden motorun kitapçığını okuyun, veya gözlem yapın. Motoru gereksiz derecede bağırtmanın anlamı yok, boşu boşuna mazot harcayıp gezi bütçesinin şişmesinin anlamı da yok. Şaft sadece belirli bir torku pervaneye iletebilir ve bu tork sadece belirli miktarda itiş kuvvetine dönüşebilir. Eğer motor turbo enjeksiyonlu ise, motoru genelde turbo açılacak şekilde kullanmaya çalışın (yine ideal/optimum değer).

Teknede benzin veya mazot alırken suya yakıt dökülmesine karşı yanınızda bir camsil veya sprey şişesinde 1/10 oranında seyreltilmiş marin deterjan bulundurun. Suya dökülen yakıt üzerine sıkıldığında, benzin veya mazot daha ufak parçacıklara bölünecek ve doğada erimesi kolaylaşacaktır. Yani deterjanı suya az miktarda katarak daha büyük bir katkıda bulunmuş oluyorsunuz.

Yağ Değişimi

Yağ değişimlerinden sonra veya artık gres yağlarını mutlaka marinalarda bulunan yağ konteynırlarına boşaltın. Ayrıca bitik aküler ve piller de aynı şekilde özel çöplere atılmalıdır.

Yağ/yakıt/hava filtrelerinizi sıklıkla kontrol edin. Eğer egzoz siyah/mavi veya çok dumanlı ise, veya çok fazla yanmamış yakıt atıyorsa yine hem doğaya hem de cebinize zarar veriyorsunuz.

Bütün yukarıdaki bilgiler sadece teknede benzin veya mazot alımında ve yağ değişiminde dikkat edilmesi gereken başlıca ana kurallar. Her zamanki gibi herhangi bir şey yapmadan önce en az iki kere düşünün, sağduyunuzu kullanın. Daha da önemlisi aklınızı kullanın. Eğer yapacağınız bir şey size yanlış geliyorsa, muhtemelen yanlıştır. Sürdürülebilir rekreasyon için uğraşın. Yani bundan sonraki kısa bir tarih içerisinde, “bir zamanlar… benim gençliğimde…” gibi cümlelerden kaçınmak için elinizden geleni yapın. Bu hem sizin dikkatli olmanızı hem de dikkatli olmayanları uyarmanızı, onların gerekli yaptırımlarla tanışmalarını sağlatmanızı gerektiriyor.

Bir cevap yazın