Teknede Bulaşık ve Çöpler

Teknede Bulaşık ve Çöpler

Teknede veya gemide ister istemez bulaşık ve çöpler çıkıyor. Bu hususta dikkat edilmesi gerekenleri şöyle bir inceleyelim:

Bulaşıklar :

Gel bir yemek sefası, ardında istenmeyen bulaşık ve çöpler i bırakır. Plastik (piknik) tabaklar, çatallar, bıçaklar ve bardaklar her ne kadar rahat ve kolay bir yöntem gibi gözükse bile, bulaşık yıkayarak çevreye daha az zarar verirsiniz.

Unutmayın ki, “kağıt” tabaklar, kağıt değil, petrol bazlı plastik. Ve bu plastikler üzerlerindeki organik yemek artıkları nedeniyle geri dönüştürülemiyor).

Bulaşık yıkayacaksanız evyenin tıpası kapalı olarak yıkayın, ve evyeyi koydan uzaklaştıktan sonra boşaltın (gri tank ile bu problem ortadan kalkacaktır). Bulaşık yıkarken üzerinde “deniz dostu” (“marine safe”) ibaresi yazan doğada eriyebilen (bio-degredable) bulaşık deterjanı kullanın.

Çöpler :

Teknede bulaşık ve çöpler i en asgaride tutmak gerekir. Çöpler için biz plastik pet şişeleri küçültüyor ve kapaklarıyla vakumluyoruz, kola ve bira gibi metal kutu şişeleri sıkıştırıyoruz.

Deterjan kullanımını azaltmanın en pratik yolu, kağıt havlu ile ağır yağ ve yemek kalıntılarını sıyırıp katı çöpe atmaktır.

Tekneden hiç bir çöp denize atılmaz, sintine basılmaz. Pis su tankları ancak açık denizde seyir halindeyken basılır. Plastik, sentetik, yağ ve petrol ürünleri, deterjanlar ve piller doğaya en az saygısı olan ürünlerdir. Saklayın ve yanaştığınız liman ve marinalarda usulünce imha edilmelerini sağlayın.

Çöplerinizi mutlaka ağzı bağlı bir şekilde, bazı kıyılarda yine Turmepa’nin koymuş olduğu çöp konteynırlarına koyun veya zincir dolabında uygun bir zaman buluncaya kadar saklayın. Asla çöpünüzü kıyıya, kimsenin oradan kaldırmayacağı bir noktaya bırakmayın. Ayrıca ağzını kapatmanız önemli, çünkü çöpler parazit üremesine yol açıp hem yerel halkın hem de yerel hayatın sağlığının bozulmasına sebebiyet verecektir.

Denize yemek artıklarınızı dökecekseniz açık denizde dökmeye çalışın. Yemek yağlarının haricinde doğaya herhangi bir zararı olmasa bile, görüntü kirliliğine yol açacaktır. Siz yine de olabildiğince atmamaya çalışın.

Sigara izmaritlerini, olması gereken yere, yani küllüğe ve çöpe atmayı kesinlikle unutmayın. Ayrıca kuru yemişlerin ve zeytin çekirdeklerinin yeri de mavi sular değil, mavi çöp poşetleridir!

Bir cevap yazın