Ekoloji Nedir?

Ekoloji Nedir?

Doğa bilimlerine ekoloji denilmekte olup tüm canlıların birbirleri ve çevreleri ile olan ilişkilerini incelemektedir. Başta insan olmak üzere yeryüzünde bulunan bütün hayvanlar ve bitkiler, canlılar sınıfına girmektedir. Tüm bu canlılar, yaşama devam edebilmek için yaşayabilecekleri bir çevreye ihtiyaç duymaktadır.

Bu bölümde ekolojiyi biyolojinin bir parçası olarak tanıtmak yerine, işimize yarayacak, aklımızda kalacak, daha da önemlisi doğayı bulduğumuz gibi bırakmamızı sağlayacak, dolayısıyla sonraki nesillerin de yararlanmasını sağlayacak temel bilgiler vermeye çalışacağız.

Ekoloji nedir ?

Ekoloji, bir ortamda biyotik çeşitliliğin nasıl dağıtıldığının ve çevresi ile nasıl ilişkide bulunduğunun bilimsel çalışmasıdır. Bir başka deyişle, biyotik ortamın abiyotik ortamla ilişkisidir. Ekoloji, sınırları belirli bir çevrede, kaç tane farklı tür olduğu, bu türlerdeki canlılardan kaç tane olduğu; bu türlerin birbirleriyle ve çevresi ile nasıl bir ilişkide olduğunun araştırması olarak da söylenebilir.

Bilim canlılar arasındaki hiyerarşik düzeni, canlıların çevreye ve değişen düzene nasıl adaptasyon sağlandığını araştırır. Daha fazla uzatmadan ve pratik başlıklara geçmeden şunu eklemek istiyorum: İnsan müdahalesi olmadığı sürece yaşam kendi dengesini bulacaktır. Onca insani müdahaleye rağmen birkaç bin yıldır bu dengeyi sağlamayı başarmıştır da. Ancak yıkım hızımız doğanın kendini onarım sürecinden daha hızlı olduğu müddetçe, esnekliği yüksek olan bu sistem bile kırılmaya mahkumdur.

Bütün yukarıda yazanlar sadece dikkat etmeniz gereken başlıca ana kurallar. Her zamanki gibi herhangi bir şey yapmadan önce en az iki kere düşünün, sağduyunuzu kullanın. Daha da önemlisi aklınızı kullanın. Eğer yapacağınız bir şey size yanlış geliyorsa, muhtemelen yanlıştır.

Nükleer atıklar, kendi kendini yenileyen ekosistem içerisinde uzun yıllar boyunca etkisini göstererek, ekosistemin bozulmasına neden olmaktadır. Ekolojik dengenin bozulması durumunda, bazı türlerin yok olması olası bir durumdur.

Sürdürülebilir rekreasyon için uğraşın. Yani bundan sonraki kısa bir tarih içerisinde, “bir zamanlar… benim gençliğimde…” gibi cümlelerden kaçınmak için elinizden geleni yapın. Bu hem sizin dikkatli olmanızı hem de dikkatli olmayanları uyarmanızı, onların gerekli yaptırımlarla tanışmalarını sağlamanızı gerektiriyor. Aşağıda bunun için gerekli iki kurumun telefon numaraları bulunmaktadır.

 

TURMEPA: (0252) 613 60 15                  http://www.turmepa.org.tr/

SAHİL GÜVENLİK: 158

Bir cevap yazın