Seyir Halinde İken Yapılacaklar

Seyir Halinde İken Yapılacaklar

Seyre başlamadan önce yapılan görev dağılımına göre, seyir halinde teknede herkesin yapacağı iş bellidir. Fakat uzun seyirlerde bu biraz esneklik gösterebilir. Örneğin bir günlük rüzgaraşağı bir seyirde balon trimcisi sürekli değişebilir. Manevralar sırasında da herkesin ne yapacağı önceden belirlenmiş olmalıdır. Bu hem manevranın doğru yapılması, hem de ekibin güvenliği için daha doğru olacaktır. Ekip birlikte çalıştıkça manevralarda yetkinleşecektir.

Seyir halinde görev dağılımıyla ilgili diğer bir önemli nokta da acil müdahale gereken bir durum olduğunda ne yapılacağıdır.

Teknede herkesin görevi belli olsa da acil durumların hepsini seyre çıkmadan önce tanımlamak mümkün olmadığından herkesin bu tür durumlarla karşılaşmaya hazırlıklı olması gerekir.

Teknede Oluşabilecek Hasarlar

  1. Arma hasarları
  2.  Çarmıh hasarları
  3.  Direk hasarları
  4. Bumba hasarları
  5. Gövde hasarları

Acil müdahale gereken durumlar

  • Teknenin sabit ya da hareketli donanımına zarar gelmesi (Direk kırılması, yelken yırtılması, mandar-halat kopması vb..)
  • Teknenin kendisine bir zarar gelmesi. (Çarpma sonucu hasar, su alma, dümen dolabının bozulması, motorda hasar vb..)
  • Teknede yangın çıkması. (Tüp, ocak, motor, jeneratör vb. arızaları nedeniyle)
  • Ekipten birinin hastalanması, yaralanması ya da bayılması
  • Ekipten birinin deniz düşmesi

olarak özetlenebilir. Fakat bunların dışında hiç akla gelmeyen tatsız olaylarla da karşılaşmak tabi ki de mümkündür.

Yapılacak en doğru şey paniğe kapılmadan doğru müdahaleyi yapmaya çalışmaktır. Seyir halinde karşılaşılması muhtemel durumlar için teknede konuyla ilgili birinin olması da çok faydalı olacaktır. İlk yardımla ilgili eğitim almış birinin teknede bulunması oldukça güven verici olacaktır.

Bu tür durumlarda ekip liderinin yani kaptanın deneyimi ve bilgisi de çok belirleyicidir. Sonuçta ekip verilen direktiflere göre hareket edebilir ama kaptanın acil bir durum için hızlı düşünüp doğru karar vermesi ve ekibi yönlendirmesi gerekmektedir. Ekip elemanlarına düşen görev ise verilen görevleri eksiksiz olarak yerine getirmeye çalışmaktır. Diğer bir önemli nokta ise ne şekilde olursa olsun ekipten hiç kimsenin kapasitesi ve tecrübesinin üzerinde bir işi yapmaya kendiliğinden kalkışmamasıdır. Bu tür bir davranış muhtemelen işleri daha zor bir duruma sokacaktır.

Bir cevap yazın