Hangi Yelken Önce Basılmalı veya Açılmalı

Hangi Yelken Önce Basılmalı veya Açılmalı

Bu yazımızda yelkenli teknelerde hangi yelken önce basılmalı veya açılmalı bunu inceleyeceğiz. Her şeyden önce yola çıkmadan önce kendinize şu soruları sormanızda fayda var;

1. Dışarı çıkış amacınız ?

  • Eğlence amaçlı dışarı çıkıp gerimi döneceksiniz ?
  • Bir yere gitme hedefiniz var ve oraya gitmek mi istiyorsunuz ?

2. Hava durumu nasıl ?  Rüzgarın yönü ve şiddeti ne ?

3. Eğer bir yere gitme hedefiniz varsa yapacağınız yol kaç mil ?

4. Bu rota üzerinde yol yaparken tahmini olarak rüzgarı hangi yönden alacaksınız ?

Aşağıdaki açıklamalar bir yere gitme hedefiniz varsa ve uzun yol yapacaksanız geçerlidir.

Bazı kaynaklarda ana yelken  önce basılmalı yazsa da. Genelde tecrübeli denizciler marinadan veya demiri aldıktan sonra gidecekleri hedefe yani rotaya dönerler.  

Bu durumda karşılaşabileceğiniz 4 durum var bunlar;

1. Eğer rüzgar baştan geliyorsa yani 0-30 derece açıyla geliyorsa ve gideceğimiz yol uzunsa iki seçeneğiniz var;

      A. Hiç yelken açmadan motor ile hedefimize gitmeye çalışırız. (Örneğin İstanbul dan Bozcaadaya gideceksiniz ve en az 120 dm deniz mili mesafeniz var ortalama hızınızda 6 knot ise sizin bu yolu almanız en az 20 saat yapar.  Eğer bu yolu tramola ata ata almak isteseniz bu yol en az 250 dm olur.  Bu da bu yolu en az 45 saatte almanız anlamına gelir.  Bu durum bazı denizciler için problem olmasa da pek çok insan için yıpratıcı ve yorucu olur.  Düşünebiliyor musunuz 45 saat hiç durmadan tramola atmak…)

      B. Eğer rüzgar ve dalga fazla ise.  Rüzgarı ve dalgayı büyük baştan alınacağı için bekleyip daha sonra yola çıkmakta fayda var. 

2. Eğer rüzgar 40-45 dereceden geliyorsa yelkenleri basıp yolumuza devam edebiliriz. Arada bir kaç tramola atmakta yolculuğu daha çekici yapar.  Ben şahsen  genevo yelkeni basarım.  Daha sonra rüzgarın şiddetine ve teknenin yatışına göre ana yelkeni ne kadar açacağıma karar veririm.

3. Eğer rüzgar 50-120 dereceden geliyorsa yelkenler basılır.  Ben şahsen ilk önce genevo yelkeni basarım.  Daha sonra rüzgarın şiddetine ve teknenin yatışına göre ana yelkeni ne kadar açacağıma karar veririm.

4. Eğer rüzgar 130-180 dereceden geliyorsa.  Hiç ana yelkeni açmam ve sadece genovayı veya rüzgarın durumuna göre balon yelkeni basar giderim.  Bununda ana sebebi  ana yelkeni bastığımda genovanın rüzgarını kesmesi bunun yanında ana yelkeni bastığımız zaman özellikle uzun yolda rüzgarın yönü değiştiği zaman kontrolsüz kavançadan kaçınmak için (Her ne kadar kontrolsüz kavançayı engeleyebilecek tedbirleri alabilsek de ben şahsen tercih etmem hele teknede dikkatsiz birileri varsa unutmayın teknedeki insanların sorumluluğu sizde ve olası tüm risklerden uzak durmanızda fayda var)

Bir cevap yazın